Dubbeltwee voor de Haarlemse Kegelbond

In het weekend van 8 en 9 november werden in de altijd gezellige en sfeervolle kegelzaal van Utrecht de Nationale kampioenschappen voor bondsvijftallen gehouden.

Zaterdag mochten de heren, omdat Haarlem 2 in de spannende regiowedstrijd Delft van zich af had weten te schudden, deed Haarlem met twee vijftallen mee. Tijdens het ingooien rees het vermoeden dat Haarlem 1 heel wat van plan was door twee series van 45 te laten noteren. En ik moet zeggen dat de heren uitstekend bezig zijn geweest. Maar toch, bij kegelen komt het neer op veel trainen en alsmaar dezelfde bal gooien, dan is het alleen noch maar een kwestie van je puntje misschien iets lager of hoger te zetten of misschien een tikkeltje breder of smaller. Dat trainen ontbreekt er de laatste tijd een beetje aan bij onze mannen, zij denken nog steeds op routine hoge ogen te kunnen gooien.

Bondsvijtal van Haarlem met coach

Gaande weg de wedstrijd werd duidelijk dat er meer dan routine nodig is om het Friese varkentje te wassen. Friesland kwam dan ook met een dreamteam aan de start, als je met de Nederlandse kampioenen van de afgelopen drie jaar van start mag gaan kan je dat zeker zeggen. Ik zal de persoonlijke resultaten eens nader onder de loep nemen. Raymond gooide een geweldige partij en kwam op 521 uit, Friesland stelde daar met Pierre 526 tegenover, min 5. Jan deed het met 512 ook lang niet slecht echter de nummer 2 van Friesland Bennie gooide 522, min 10. Klaas was met 508 ook best in goeden doen, helaas de buschauffeur van Friesland en mijn goede vriend Chris 519, min 11. Frans een keurige 500 tegenover de 510 van Rutger, min 10. Marcel dan die 474 van hem kunnen wij vergelijken met het totaal van de laatste man van Friesland en de reserve die samen 488 wisten te gooien, min 14. Dit maakt een totaal van min 50 en dat was dan ook, niet geheel toevalligerwijs, exact het verschil tussen de heren uit Friesland en onze Haarlemse kegelaars.

Friesland met een gemiddelde van 85,5 per persoon kampioen van Nederland. Haarlem 1 met een prima gemiddelde van 83,833 2e OGK 1 werd met een gemiddelde van 82,867 naar de 3e plaats verwezen.

Haarlem 2 deed het boven verwachting goed. In al dit kegel geweld werd er bijna 80 gemiddeld gegooid wat goed was voor de 5e plaats of misschien wat aardiger gezegd de bovenste plaats in het rechter rijtje. Pieter toonde zich een goede voorzitter door zijn ploeg op sleeptouw te nemen en met 82,33 te eindigen, Albert bleef met 80,33 ook aan de goede kant van de 80. Dennis bleef er met 78.5 iets onder Gerard gooide één hout minder en kwam op 78,333. Nico staakte halverwege de strijd en werd prima vervangen door Gijs die op een gemiddelde van 81,667 kwam.

Dan de dames die zoals gezegd op zondag hun kunsten mochten vertonen. Over de reis naar Utrecht is bijna net zoveel te vertellen als over de wedstrijd. Tine was tussen Alkmaar en Haarlem verdwaald. Even was zij vergeten dat haar club Door de Tunnel heet waardoor zij enige tijd Voor de Tunnel door Beverwijk heeft gezworven. Aune zou bij de Kiss en Ride van het Haarlemse station opgehaald worden. Maar al wie daar stond geen Aune, zou ze misschien ergens anders aan het kissen zijn of was zij wellicht al weggeRide. Doordat er toch al wat vertraging door het avontuur van Tine opgelopen was werden onze dames toch wat nerveus, maar weer terug naar de HKB. Weer geen Aune, nou dan nog maar voor de laatste keer via het station naar Utrecht. En ja hoor daar stond Aune al anderhalf uur en totaal verkleumd bij de andere uitgang van het station te wachten. Op de busbaan kan je ook wel even parkeren hoor was haar reactie.

Gelukkig nog net op tijd in Utrecht aangekomen. De twee hiervoor genoemde dames hadden het lastig op de eerste baan, Aune was nog niet helemaal warm en Tine zocht nog naar de juiste weg voor een 9. Marsha daarin tegen had gelijk het juiste ritme te pakken en gooide banen van achter in de 70 tot een ruime 80er, bedenk wel zij is een B gooister. Aan Milène kon je zien dat zij al een hele tijd niet meer op haar clubavond is geweest. Dat zij 77 en 78 in de eerste 3 banen liet noteren is al even geleden geweest. Renate gooide zoals wij van haar gewend zijn elke serie in de 80. Lange tijd leek zij de hoogste gooister van het vijftal te worden, maar ja zoals ik al vaker mee heb gemaakt met een Alders, in de laatste baan even achteloos 87 gooien en daardoor één hout boven Renate eindigen.

Ondertussen deden onze dames wel mooi mee om de prijzen. Het werd zelfs heel spannend, op de voorlaatste baan stonden zij op plaatsje nummer één. Maar goed toen waren er nog die dames uit het noorden. Die persten er nog een super laatste baan uit, passeerden onze dames en gingen er met 12 hout overheen.

Eindstand bij de dames: Noord Nederland eerste met 2328 hout, Haarlem keurig tweede met 2316 en net zoals bij de heren werd OGK 1 derde met 2283 hout.